Συνένζυμο Q10 ή Coenzyme Q10 ή CoQ10 – Πηγές, Λειτουργία Και Οφέλη

Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί σε αυτό το υπέροχο αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα δόθηκε ένα τέτοιο τεχνικό όνομα, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται εκφοβισμένοι από το όνομα και μόνο, αρνούμενοι να πάρουν το CoQ10.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά πολλές σοβαρές ασθένειες. Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε σε βάθος τα οφέλη και τις ιδιότητες που έχουν βρει οι ερευνητές σε αυτή την «βιταμινούχο» ουσία που ονομάζεται Coenzyme Q10.

Πιθανώς δεν έχετε ακούσει καν το όνομα Coenzyme Q10, ή αν έχετε, δεν ξέρετε καν τι κάνει και γιατί πρέπει να το πάρετε.

Οι δυνατότητες και οι περισσότερες από τις ιδιότητες που βρέθηκαν στο CoQ10 έχουν αναγνωριστεί μάλλον πρόσφατα. Το CoQ10 είναι γνωστό στους επιστήμονες ως ubiquinol, αυτή είναι μια φυσική θρεπτική ουσία που υπάρχει συνήθως σε κάθε κύτταρο του σώματος, οπότε είναι λογικό να πιστεύουμε ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία πολλών παθήσεων και την πρόληψή τους.

Ο οργανισμός κάνει το CoQ10, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν το κάνει καλά ή αρκετά από αυτό, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να απορροφήσουμε το CoQ10 από τρόφιμα, ειδικά ψάρια και κρέατα (κυρίως κρέατα οργάνων όπως ήπαρ, νεφρά κ.λπ.

Όσο πιο πολύ γίνεται αυτό, αργότερα, τα κακά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αυτά τα είδη κρέατος και καθώς μεγαλώνουμε το σώμα χάνει την αποτελεσματικότητά του στην παρασκευή σημαντικών θρεπτικών ουσιών, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο έχουν χαμηλότερα επίπεδα CoQ10, επομένως συνιστάται η συμπλήρωση.

Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας, γιατί το ονομάζετε «ουσία βιταμινών» και όχι βιταμίνη, αν έχει τόσα πολλά στοιχεία; Αυτή είναι μια μεγάλη ερώτηση και η απάντηση είναι ότι μια βιταμίνη ορίζεται ως οποιαδήποτε θρεπτική ουσία που δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό (τουλάχιστον όχι σε επαρκείς ποσότητες) και συνεπώς πρέπει να ληφθεί με συμπλήρωση ή με λήψη τροφής, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ονομαζόταν βιταμίνη, αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα έπρεπε να την ονόμασαν βιταμίνη.

Ο Ρόλος Του CoQ10 Στην Υγεία Και Τις Λειτουργίες Του Σώματός Μας

Αυτή η σημαντική θρεπτική ουσία παίζει δύο κύριους ρόλους στο σώμα.

Ο Ρόλος Του CoQ10 Στην Υγεία

Πρώτον, το CoQ10 βοηθά στην παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο. Το σώμα, ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο, χρειάζεται καύσιμο. Η κύρια πηγή καυσίμων μας είναι μέσω των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων στη διατροφή μας.

Μετά την πέψη στο στομάχι, τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορούν σε διάφορους ιστούς και κύτταρα.

Τα κύτταρα πρέπει να διασπάσουν τα σάκχαρα, τα λίπη και τα αμινοξέα σε μια μορφή που κάνει την ενέργεια. Αυτή η παραγωγή ενέργειας εμφανίζεται σε οργανίδια ή μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με όργανα, που ονομάζονται μιτοχόνδρια, και το CoQ10 διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα.

Υπάρχουν εκατοντάδες, μερικές φορές χιλιάδες, μιτοχόνδρια μέσα σε κάθε κύτταρο. Κατά μία έννοια, είναι τα εργοστάσια των κυττάρων σας, με το τελικό προϊόν να είναι ενέργεια. Η ενέργεια που παράγεται αποθηκεύεται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη ή απλά ΑΤΡ.

Μεταφέρεται από ηλεκτρόνια και πρωτόνια, τα οποία είναι υποατομικά σωματίδια. Αυτά τα ενεργητικά ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια κινούνται γύρω από τα κύτταρα στους προορισμούς τους με πολυάριθμες ενώσεις. Το CoQ10 είναι μία από τις σημαντικότερες ενώσεις.

Το CoQ10 χρησιμεύει επίσης ως αντιοξειδωτικό, το οποίο είναι ο δεύτερος ρόλος του. Με τον έλεγχο της κίνησης των ηλεκτρονίων, το CoQ10 περιορίζει την παραγωγή επικίνδυνων ελεύθερων ριζών, τα οποία είναι μόρια που δεν έχουν ένα ηλεκτρόνιο σε αυτό που πρέπει να είναι ένα ζεύγος.

Μέχρι στιγμής πολλές έρευνες και κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το CoQ10 είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο που μας βοηθά να καταπολεμήσουμε και να αποτρέψουμε πολλές επικίνδυνες συνθήκες. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
 • Στεφανιαία νόσο
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Πρόπτωση μητρικών βαλβίδων
 • Καρκίνος του μαστού
 • Περιοδοντίτιδα ή ουλίτιδα
 • και Κόπωση

Μια άλλη σημαντική πτυχή στις χρήσεις του CoQ10 είναι η πρόληψη πολλών παθήσεων, το CoQ10 συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας και στην πρόληψη σοβαρών καρδιακών παθήσεων.

Η καρδιά μας λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας πολλή ενέργεια, για να αντλεί αίμα μέσω του σώματος, και δεδομένου ότι το CoQ10 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, έχει αποδειχθεί πολύτιμη θρεπτική ουσία που ενεργοποιεί την καρδιά.

Αλλά Γιατί Οι Γιατροί Δεν Συστήνουν Περισσότερο Τη Χρήση Του CoQ10;

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες έχουν δημοσιευθεί στο CoQ10, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων. Το CoQ10 αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο δέκα διεθνών επιστημονικών και ιατρικών συναντήσεων. Επιπλέον, ο ρόλος του CoQ10 στην παραγωγή ενέργειας βασίστηκε στο βραβείο Νόμπελ του 1978 στη χημεία, που δόθηκε στον Peter Mitchell, Ph.D.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γιατροί στις ΗΠΑ δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες του CoQ10 επειδή πολλά από τα περιοδικά που διαβάζουν σπάνια συζητούν τα οφέλη από αυτό και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ο λόγος για αυτό είναι πολύ απλός, τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επομένως είναι ελάχιστα ενδιαφέρον για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα εργαστήρια παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων και αυτές είναι οι εταιρείες που χορηγούν και δημοσιεύουν τα περισσότερα sites που διαβάζουν οι γιατροί.

Ωστόσο, ταξιδεύω σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Αμερική, μου έδειξε ότι η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική στον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι περισσότεροι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν τους ασθενείς τους με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλους όρους με συνταγογράφηση του CoQ10. Στην πραγματικότητα, το CoQ10 είναι το πέμπτο πιο συνηθισμένο φάρμακο στην Ιαπωνία.

Τα Λιποκύτταρα

Μιλώντας για τα λιποκύτταρα, οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν τη λέξη και εγκατέλειψαν τις τροφές με χαμηλά λιπαρά. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών που πρέπει να έχετε κατά νου.

Αυτό το είδος λίπους αφομοιώνεται πολύ πιο εύκολα. Αυτή είναι μια σχετικά σημαντική διάκριση γιατί ακριβώς όπως τα λίπη, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε μια υγιεινή διατροφή.

Αλλά Πόσο CoQ10 Παίρνουμε Από Τα Τρόφιμα Και Είναι Αρκετό;

Η διατροφική πρόσληψη CoQ10 κυμαίνεται κανονικά από 2 έως 20 mg την ημέρα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τα κρέατα και τα ψάρια. Η πλουσιότερη πηγή του CoQ10 είναι το κρέας οργάνων, όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά. Εάν δεν τρώτε αυτά τα είδη κρέατος, οι πιθανότητες είναι ότι το σώμα σας δεν έχει επαρκές επίπεδο CoQ10.

Τα συμπληρώματα σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώνται. Οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν αρκετό CoQ10 από τα τρόφιμα και από την παραγωγή του σώματός τους, αλλά καθώς μεγαλώνουμε την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το CoQ10 πέφτει σημαντικά, για τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας συστήνω δόση 30mg την ημέρα, οι άνθρωποι που λαμβάνουν 60 έως 100 mg την ημέρα ανέφεραν σημαντική βελτίωση της εγρήγορσης, του ενεργειακού επιπέδου, των κινήτρων, της αύξησης της διάθεσης και της αυξημένης εστίασης.

Ευτυχώς, το CoQ10 δεν έχει σοβαρές παρενέργειες, καθώς το 1,5% των ατόμων που λαμβάνουν 60 έως 100 mg ημερησίως έχουν αναφέρει ναυτία και αϋπνία λόγω των ενεργοποιητικών αποτελεσμάτων του CoQ10.

Επίσης, αυτή η υπέροχη θρεπτική ουσία μπορεί να ληφθεί για χρόνια χωρίς διακοπή με μόνο θετικά αποτελέσματα. Συνιστώ να ξεκινήσετε αργά, με μια δόση των 10 mg την ημέρα και σταδιακά να την αυξήσετε στην επιθυμητή δοσολογία ή έως ότου επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι το Coenzyme Q10 είναι ένα από τα σημαντικότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για ένα υγιές σώμα και για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.


Πηγές:

 1. Coenzyme Q10 | Linus Pauling Institute | Oregon State University
 2. Coenzyme Q10 (CoQ10): In Depth | NCCIH
 3. Υλικό για επαγγελματίες σε δομές υγειονομικής περίθαλψης – antibiotic.ecdc.europa.eu

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *