Η Εξισορρόπηση Των Μακροθρεπτικών Συστατικών

Επιτέλους, οι απανταχού διαιτολόγοι και οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής, έχουν λόγο να χαίρονται, διότι υπάρχει σαφής κατανόηση του ποια λίπη και ποιοι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται για τη βέλτιστη υγεία.

Μακροθρεπτικά Συστατικά

Για πάρα πολύ καιρό, οι φίλοι της υγιεινής διατροφής με διάφορους στόχους δίαιτας ή απώλειας βάρους έπαιρναν συγκεχυμένες, μερικές φορές αντιπαραγωγικές πληροφορίες όσον αφορά τους υδατάνθρακες και τα λίπη.

Για παράδειγμα, από τη μία πλευρά, σε πολλούς καταναλωτές είχε ειπωθεί ότι οι υδατάνθρακες ήταν ανθυγιεινές πηγές αύξησης του βάρους και έπρεπε να αποφεύγονται. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, στους ίδιους αυτούς ανθρώπους παρείχαν συμπληρώματα διατροφής γεμάτα υδατάνθρακες ή, ακόμη χειρότερα, συμπληρώματα διατροφής που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από δοχεία για χαμηλής ποιότητας, ελλιπείς πρωτεΐνες.

Και όσον αφορά τα λίπη… τα λίπη θεωρούνταν ο εχθρός και έπρεπε να αποφεύγονται με κάθε κόστος – και αυτό παρά το γεγονός ότι τα ακόρεστα λίπη απαιτούνται από τον οργανισμό για τη βέλτιστη υγεία.

Αλλά σήμερα, επιτέλους, υπάρχουν σαφείς και συνεπείς επιστημονικές έρευνες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι απαραίτητα στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι ολοκληρωμένα μακροθρεπτικά συστατικά και μαζί με τις πρωτεΐνες παρέχουν τα θεμέλια για τη βέλτιστη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.

Οι Υδατάνθρακες

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι υδατάνθρακες χαμηλής γλυκαιμικής αξίας αποτελούν εξαιρετικές πηγές καυσίμων για το σώμα. Οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, το σώμα απελευθερώνει σταδιακά ινσουλίνη για να απορροφήσει αυτούς τους υδατάνθρακες και να τους μετατρέψει σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

Στους διαιτολόγους που έχουν πειστεί να εγκαταλείψουν εντελώς τους υδατάνθρακες έχουν δοθεί λανθασμένες πληροφορίες. Οι υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη παρέχουν στον οργανισμό μια εξαιρετική πηγή ενέργειας χωρίς να προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης και την επακόλουθη δημιουργία μόνιμων λιποκυττάρων.

Τα Λιποκύτταρα

Μιλώντας για λιποκύτταρα, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να τρέμουν τη λέξη «λίπος» και τους έχουν πει να επιλέγουν μόνο τρόφιμα που είναι «χαμηλά σε λιπαρά». Ωστόσο, ενώ είναι γενικά σοφό να τρώμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των ακόρεστων λιπαρών και των κορεσμένων λιπαρών.

Περαιτέρω, υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά θρεπτικά ακόρεστα λίπη που αποτελούνται από τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή «MCT», τα οποία είναι μικρότερες αλυσίδες λιπαρών οξέων και ως τέτοια, απορροφώνται και χωνεύονται πολύ πιο εύκολα από τα κορεσμένα και ακόρεστα λίπη με μακρύτερη αλυσίδα. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση, διότι όπως ακριβώς οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για μια υγιεινή διατροφή, έτσι είναι και τα λίπη.

Συμπέρασμα

Η ετυμηγορία είναι οριστική, μετά από χρόνια επιστημονικών ερευνών: οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι χρήσιμα για την υγεία, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται οι σωστοί τύποι του καθενός. Για τους υδατάνθρακες, το σωστό είδος είναι το χαμηλό γλυκαιμικό είδος, το οποίο ο οργανισμός απορροφά σταδιακά. Για τα λίπη, το σωστό είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας ή τα ιδιαίτερα θρεπτικά ακόρεστα έλαια, όπως αυτά που προέρχονται από σπόρους κάνναβης, λιναρόσπορο ή μποράγκο.

Ωστόσο, το να γνωρίζετε την αλήθεια για τους υδατάνθρακες και τα λίπη είναι ένα πράγμα. Το να τρώτε τις σωστές μορφές του καθενός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και φυσικά, υπάρχει και η πρωτεΐνη- η οποία είναι επίσης ένα άλλο απαραίτητο και μερικές φορές άπιαστο μακροθρεπτικό συστατικό. Πού μπορεί λοιπόν ο καταναλωτής να βρει το σωστό είδος πρωτεϊνών, το σωστό είδος υδατανθράκων και το σωστό είδος λιπών;

Πράγματι, υπάρχουν υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη, όπως και υγιείς πρωτεΐνες. Και ένας ακόμη μεγαλύτερος λόγος για να γιορτάσουμε είναι το γεγονός ότι αυτή η επίγνωση αποτυπώνεται από το Black Latte, ένα επιστημονικά ισορροπημένο ρόφημα που καίει το αποθηκευμένο λίπος και παρέχει θρέψη μέσα στα καθορισμένα πλαίσια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και το PhenQ ως λιποδιαλύτη για γρηγορότερα αποτελέσματα με ευκολία και ασφάλεια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *