Τα Ζυμαρικά Απομυθοποιούνται – Δεν Βλάπτουν Την Υγεία, Δεν Παχαίνουν

Τα Ζυμαρικά Απομυθοποιούνται

Πρόσφατα διεξήχθη μιά έρευνα σχετικά με την απώλεια βάρους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open. Διήρκεσε 12 εβδομάδες και συμμετείχαν 2.500 άνθρωποι.

Η έρευνα διαπίστωσε πως τα ζυμαρικά σε αντίθεση με άλλους εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες, δεν προκαλούν σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης πως δεν συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή στην αύξηση του σωματικού λίπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 30 ελεγχόμενες δίαιτες, σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ζυμαρικών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι συμμετέχοντες, έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες ζυμαρικών κάθε εβδομάδα και έχασαν περίπου 0,5kg στο διάστημα των 12 εβδομάδων. Επίσης πρόσθεσαν στη διατροφή τους τρεις μερίδες ζυμαρικών ανά επτά ημέρες, ως μέρος μιας χαμηλής γλυκαιμικής δίαιτας.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια με μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI). Σε αντίθεση με άλλα εξευγενισμένα προϊόντα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι και τα κέικ, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ζυμαρικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, έτσι ώστε να απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος βραδύτερα.

Οι Ιταλοί λάτρεις των ζυμαρικών θα χαρούν να ακούσουν ότι η κατανάλωση αυτών θα μπορούσε να βοηθήσει στο χάσιμο βάρους, σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα.

Οι Kαναδοί ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά αντί για άλλους υδατάνθρακες, μπορούν να αποφύγουν τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Το εύρημα αυτό θα χαιρετιστεί από πολλούς διατροφολόγους μετά από χρόνια, οι οποίοι σήμερα συνιστούν ότι τα ζυμαρικά θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο, λόγω του ότι πιστεύουν πως είναι θερμιδικά και προκαλούν αύξηση του σακχάρου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. John Sievenpiper, από το νοσοκομείο του St Michael στο Τορόντο, δήλωσε: «Αξιολογώντας τα στοιχεία μπορούμε τώρα να πούμε με κάποια βεβαιότητα, ότι τα ζυμαρικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής“.

Αντίθετα λοιπόν, με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μπορούν τα ζυμαρικά να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όπως παράδειγμα μια δίαιτα χαμηλού GI (γλυκαιμικού δείκτη).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *