Μήπως Έχετε Εθιστεί Στο Φαγητό;

Μήπως Έχετε Εθιστεί Στο Φαγητό;Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε «λιγούρες» για διάφορα φαγητά κατά καιρούς.

Μερικές φορές απλά θέλουμε κάτι να φάμε. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Απλά θέλουμε να φάμε.

Κάποιες φορές αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι βαριόμαστε ή είδαμε κάτι σχετικό με φαγητό και μας άνοιξε την όρεξη.

Πόσες φορές δεν είδατε κάποιο διαφημιστικό και ξαφνικά νιώσατε ότι πεινάτε και τρέξατε να βρείτε κάτι που θα καλύψει την… λιγούρα σας;

Φανταστείτε τι λιγούρες έχουμε στην εποχή μας που οι εκπομπές μαγειρικής δίνουν και παίρνουν!

Μην αγχώνεστε… Όλοι μας το παθαίνουμε. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Το θέμα είναι… Ξέρετε ότι μπορεί κάποιοι από εμάς να έχουμε εθιστεί στο φαγητό;

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά πραγματικά συμβαίνει σε αρκετό κόσμο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πότε μας συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τις περισσότερες φορές είμαστε ψυχολογικά και/ή συναισθηματικά φορτισμένοι και δεν συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να έχουμε παρασυρθεί από τις διατροφικές μας ορέξεις.

Σε ποια φαγητά μπορούμε να εθιστούμε;

Ομολογώ ότι η απάντηση είναι λίγο δύσκολη. Δεν υπάρχει απόλυτη θέση σχετικά με το ποιες τροφές μπορούν να μας οδηγήσουν σε εθισμό.

Είναι σαν να ρωτάμε τι μπορεί να είναι πιο εθιστικό. Η μπύρα, το κρασί ή το ουίσκι. Καταλαβαίνετε που το πάω, έτσι;

Μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε κάποιες τροφές που είναι ιδιαίτερα εθιστικές:

Καφεΐνη

Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολύ εθιστική.

Δεν ξέρω αν πίνετε λίγους ή πολλούς καφέδες, αλλά φαντάζομε ότι πολλοί-ες από τους αναγνώστες μου θα έχετε νιώσει κάποια κούραση το πρωί πριν πιείτε καφέ και ακόμα και αν δεν σας έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα ξέρετε από «μουρμούρα» και πρωινό πονοκέφαλο.

Είναι κακό να εθιστείτε στον καφέ;

Εξαρτάται από το πόσα «καφεδάκια» πίνετε σε καθημερινή βάση. Αν πίνετε ένα-δυο την ημέρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Απλά έχετε συνηθίσει σε αυτήν την ποσότητα που είναι ακίνδυνη. Από εκεί και έπειτα, όσο ανεβάζετε τα ποτήρια με τον καφέ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να λειτουργήσει η καφεΐνη εναντίον σας.

Έχω περάσει την φάση του σκληρού εθισμού στον καφέ και δεν θα σταθώ στα πιθανά προβλήματα που θα έχετε αν.. την πατήσετε κι εσείς. Θα σας πω μόνο τα καλά νέα.

Αν μειώσετε σταδιακά τους καφέδες που πίνετε (συμπεριλαμβάνονται και τα συμπληρώματα με καφεΐνη) και καταλήξετε στα ένα με δυο ποτήρια την ημέρα, δεν θα έχετε πρόβλημα στέρησης.

Είναι πολύ εύκολο. Δεν χρειάζεται να κόψετε τον καφέ εντελώς.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη εθίζει.

Προσπαθούμε να κλείσουμε τα μάτια ή να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, αλλά καλό είναι να το παραδεχτούμε. Η ζάχαρη προκαλεί εθισμό επειδή παρέχει ξεσπάσματα ενέργειας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα τη βάλουμε στο σώμα μας.

Αν συνηθίσει σε αυτό ο οργανισμός μας, θα χρειάζεται την ημερήσια δόση του (ανάλογα με το πόσο το έχετε παρακάνει), αλλιώς θα νιώθετε αδυναμία και μια ανεξήγητη στέρηση.

Το ξέρετε ότι οι ηρωινομανείς όταν υποφέρουν από τη στέρηση τρώνε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για να ηρεμήσουν;

Εποµένως, πόση ζάχαρη είναι αρκετή;

Σύμφωνα με το British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (π.χ. μέλι, γλυκά, μαρμελάδες, αναψυκτικά) και η ζάχαρη που οι ίδιοι βάζουμε στα φαγητά δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 50 γρ. απλών σακχάρων την ημέρα για μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.

Δεν είναι δύσκολο να ελαττώσετε τη ζάχαρη που τρώτε. Ξεκινήστε με τα αναψυκτικά και κόψτε σιγά σιγά και τα ζαχαρώδη από το περίπτερο.

Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.

Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά με τον καιρό θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα έχετε ανάγκη για ζάχαρη ούτε στον καφέ σας. Είναι όλα μια συνήθεια. Έτσι δεν λέμε;

 

Υδατάνθρακες

Ας μιλήσουμε γενικότερα για τους υδατάνθρακες.

Ο κόσμος μπερδεύεται. Το ίδιο κι εγώ. Πιθανόν το ίδιο κι εσείς. Με τα χρόνια, έχω πειστεί ότι υδατάνθρακες μας εθίζουν με τον ίδιο τρόπο που περιέγραψα πριν για τη ζάχαρη.

Πολλοί έχουμε εξάρτηση από αυτούς και δεν το νιώθουμε. Είναι ο τρόπος ζωής μας έτσι.

Το ξέρετε ότι εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον έχω μειώσει τους υδατάνθρακες σε λιγότερο από το 5% της ημερήσιας διατροφής μου και νιώθω καταπληκτικά;

Δεν προσπαθώ να πω ότι αν έχετε κολλήσει με τους υδατάνθρακες θα έχετε σοβαρό πρόβλημα. Απλά θέλω να καταλάβετε ότι θα εξαρτάστε από αυτούς.

Όπως είπα και πιο πριν, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε καταλάβει καν ότι τους έχετε ανάγκη και δεν είναι παράλογο. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται το φαγητό ως κάτι που εθίζει.

Το θέμα είναι… Και τι κάνουμε τώρα;

Έχετε εθιστεί στους υδατάνθρακες;
Είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε να κόψετε τους υδατάνθρακες!

Αν έχετε ισχυρή θέληση, όλα είναι εύκολα. Ακόμα και αν δεν μπορείτε εύκολα να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας, δεν θα δυσκολευτείτε πολύ να καταφέρετε να απεξαρτηθείτε από τις τροφές που σας έχουν γίνει συνήθεια.

Να θυμάστε ότι είμαστε πλάσματα που δενόμαστε με τις συνήθειες μας. Είναι φυσιολογικό και μας προστατεύει από κινδύνους, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Ολοι μας έχουμε «κολλήματα». Τσιγάρα, ποτά, επικίνδυνα σπορ, τηλεόραση, ίντερνετ…

Τα πράγματα είναι πιο απλά με το φαγητό.

Δεν θα πάθετε κανένα μεγάλο κακό αν έχετε υποταχθεί στην επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Μπορεί να βλάπτουν λίγο την υγεία σας και να σας προσθέτουν μερικά παραπανίσια κιλά, αλλά σίγουρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε από αυτές τις συνήθειες.

Αν όση ώρα διαβάζετε έχετε αρχίσει να πιστεύετε ότι μάλλον έχετε παρασυρθεί και τρώτε πολλή ζάχαρη ή αν δεν πιείτε καφέ το πρωί πονάει το κεφάλι σας και τσακώνεστε με όσους συναντάτε στον δρόμο ή ακόμα δεν μπορείτε να χορτάσετε αν δεν φάτε ψωμί, μακαρόνια ή πατάτες στα γεύματα σας, θα σας κάνω μια εξομολόγηση…

Ήμουν εθισμένη μέχρι πρόσφατα σε όλα αυτά ή τουλάχιστον σε όλα!

Δεν αρνούμαι να το παραδεχτώ. Μεγάλωσα έτσι και έχω μάθει να ζω με αυτόν τον τρόπο.

Πάνε δυο μήνες όμως που έκοψα εντελώς τη ζάχαρη και περιόρισα στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες και νιώθω καλύτερα από ποτέ. Έχασα μάλιστα και κάποια κιλάκια που μου χαλούσαν την εικόνα και ειλικρινά πετάω στα σύννεφα.

Προς Θεού!

Μην μου το κάνετε όπως με την τηλεόραση! Μην αρχίσετε ξαφνικά να ψάχνετε τη διατροφή σας για κρυμμένους εθισμούς και μην ανησυχείτε αν έχετε αγαπημένα φαγητά που σας αρέσει να τα τρώτε πιο συχνά από κάποια άλλα.

 • Έχετε υποψίες ότι μπορεί να έχετε εθιστεί στο φαγητό;
 • Έχετε περάσει κάποια φάση όπου δεν μπορούσατε να συγκρατηθείτε;
 • Θα μας πείτε την δική σας προσωπική εμπειρία;

Αφήστε το μήνυμα σας για να ξεκινήσουμε μια κουβέντα που θα βοηθήσει όσους την παρακολουθήσουν.

Η διατροφή είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο, αν δεν κάνετε υπερβολές. Αν δεν περνάτε τα όρια, τίποτα δεν μπορεί να σας βλάψει και τίποτα δεν μπορεί να σας παχύνει.

Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Ξέρετε καλά τι λέω.

Καλή συνέχεια! Περιμένω τα σχόλια σας…

6 σκέψεις για το “Μήπως Έχετε Εθιστεί Στο Φαγητό;”

 1. Μου έχει συμβεί κι εμένα. Για να πω την αλήθεια, έχω ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Έχω κολλήσει με το φαγητό και αυτό δεν με οδηγεί πουθενά.

  Νομίζω θα ξεκινήσω μια καινούρια αρχή. Θα κόψω σε πρώτη φάση αναψυκτικά και ζαχαρώδη, ακριβώς όπως προτείνατε.

  Ευχαριστώ κυρία Κανελάκη!

  1. Κατερίνα Κανελάκη

   Να είσαι καλά Κωνσταντίνα μου. Να γράφεις όποτε θελεις να μιλήσεις σε κάποιον. Συνήθως τέτοιες ώρες είμαι online.

   Καλή αρχή στην προσπάθεια σου!

 2. Λοιπόν ειμαι 16 χρόνων και εθισμένη στο φαγητό. Δεν ξερω τι είναι που με εθιζει δεν τρωω πολλες σοκολάτες κλπ αλλα τσιμπολογαω ολη μέρα με αποτέλεσμα μεσα σς δυο μήνες να εχω πάρει 5 κιλα…. Τι προτείνετε?

  1. Γεια σου Χρύσα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να επιλέγεις κάτι υγιεινό κάθε φορά που έχεις διάθεση για τσιμπολόγημα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βάζεις βάρος και θα φροντίζεις την υγεία σου. Προτίμησε φρούτα και μη επεξεργασμένες τροφές και κάνε λίγη άσκηση όταν έχεις ευκαιρία. Το σώμα σου θα βρει τον ρυθμό του χωρίς καν να το καταλάβεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *