Τι Ακριβώς Χάνετε; Βάρος, Λίπος ή Νερό;

Μόνο και μόνο επειδή κάποιος χάνει βάρος δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα χάνει και λίπος. Η απώλεια βάρους μπορεί είναι ένας συνδυασμός απώλειας νερού, μυϊκής μάζας ή λίπους.

Εάν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, η ιδανική λύση είναι να χάσετε κυρίως λίπος και όχι απλά νερό ή άπαχο ιστό.

Χάνετε βάρος;

Οι περίσσιες ποσότητες λίπους στο σώμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες, ανεξάρτητα από το εάν το βάρος σας θεωρείται ιδανικό ή εάν είστε υπέρβαροι.

Πότε χρησιμοποιεί το σώμα σας λίπος;

Το σώμα σας έχει δύο βασικές πηγές καυσίμων: τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Μπορούμε να πάρουμε αυτές τις δύο πηγές ενέργειας από τις τροφές και το σώμα μας έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και τις δύο, ώστε να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε όταν δεν τρώμε.

Το σώμα μας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες σαν καύσιμο, αλλά αυτό γενικά είναι η τελευταία λύση ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, το σώμα μας χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό λίπους και υδατανθράκων για καύσιμο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιεί περισσότερο υδατάνθρακες ή περισσότερο λίπος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σώμα μας χρησιμοποιεί ενέργεια, αλλά ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τον οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε την θερμιδική καύση είναι μέσω της άσκησης.

Το σώμα χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους για καύσιμο κατά την διάρκεια χαμηλής ή μέσης έντασης άσκησης συμπεριλαμβανομένης και της ανάπαυσης. Ένας τρόπος να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας να καίει περισσότερο λίπος είναι να αυξήσουμε την ποσότητα της άσκησης που κάνουμε σε χαμηλή-μέτρια ένταση.

Παρ’ όλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση μέτριας έντασης έχει μεταβλητά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι εάν συμπεριλάβετε άσκηση με διαλείμματα υψηλής έντασης (HIIT) μπορείτε να επιτύχετε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Μία έκθεση του 2011 υποδηλώνει ότι οι έρευνες ανακάλυψαν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απώλεια βάρους των γυναικών που απλά έκαναν αεροβική άσκηση σε σύγκριση με γυναίκες που επίσης έκαναν HIIT.

Η άσκηση υψηλής έντασης καίει μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι το κάψιμο λίπους είναι μεγαλύτερο μετά από άσκηση με HIIT, η οποία μπορεί επίσης να καταστείλει και την αίσθηση πείνας.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε την καύση λίπους;

Το να αυξήσετε τα επίπεδα της άσκησης που κάνετε και να προσθέσετε μία ποικιλία ασκήσεων μεσαίας έντασης και HIIT μπορεί να θεωρηθεί σαν τον γενικό κανόνα που πρέπει να ακολουθήσετε για να αυξήσετε την καύση λίπους. Εάν προσθέσετε και γυμναστική με βάρη, αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε την μυϊκή σας μάζα ενώ προσπαθείτε να χάσετε λίπος.

Αυτό που σίγουρα δεν σας προτείνουμε είναι να παίρνετε συμπληρώματα που προωθούν την απώλεια λίπους. Εάν νομίζετε ότι αυτά που υποστηρίζουν αυτά τα συμπληρώματα απώλειας βάρους είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά, τότε όντως είναι.

Το να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά τον μεταβολισμό σας ούτε θα σας μετατρέψει σε μηχανή καύσης λίπους.

Ένας άλλος τρόπος να αυξήσετε την καύση λίπους είναι να μειώσετε δραστικά την πρόσληψη υδατανθράκων, να αυξήσετε τις υγιεινές πηγές λίπους και να τρώτε επαρκείς πρωτεΐνες.

Αυτό ονομάζεται και κετογoνική δίαιτα. Όταν στερούμε από το σώμα μας πηγές υδατανθράκων, τότε αρχίζει να διασπά πρωτεΐνες και λίπος. Μόλις τα μόρια λίπους αναδιατάσσονται από το σώμα, ώστε να δρουν σαν υδατάνθρακες, παράγουν κάτι το οποίο ονομάζεται κετόνες.

Κετογονική δίαιτα

Η ασφάλεια του να ακολουθεί κάποιος μία κετογενική δίαιτα μακροπρόθεσμα είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κετογονική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τους βοηθήσει να χάσουν λίπος. Πριν δοκιμάσετε μία τέτοια δίαιτα συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό και ακολουθήστε την συμβουλή τους.

Όταν η απώλεια βάρους είναι μάλλον απώλεια νερού ή μυών.

Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν χάνετε νερό, μύες ή λίπος;

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να το ξεχωρίσετε. Σπάνια χάνετε 100% από μόνο ένα από αυτά.

Κατά την διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων δίαιτας μπορεί να χάνετε κυρίως νερό.

Τα επίπεδα νερού και το εν μέρει χωνεμένο φαγητό στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορούν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας και να υπάρχει κάποια απόκλιση στο νούμερο που βλέπετε στην ζυγαριά σας.

Αυτοί οι δύο παράγοντες αλλάζουν πιο γρήγορα με δραστικές αλλαγές στην διατροφή.

Η δραστική απώλεια λίπους έχει πιο αργά αποτελέσματα σε σχέση με την απώλεια νερού. Υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε απώλεια μυϊκής μάζας μαζί με την απώλεια βάρους και κάτι τέτοιο μπορεί κυρίως να συμβεί εάν μειώσετε δραστικά την πρόσληψη φαγητού χωρίς να ασκείστε.

Γενικά δεν συνιστάται η απώλεια μυϊκής μάζας καθώς μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον μεταβολισμό.

Εάν μειώσετε την πρόσληψη φαγητού σε λογικά πλαίσια και κάνετε έναν συνδυασμό αεροβικής και ενδυναμωτικής άσκησης αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την μυϊκή σας μάζα ενώ προσπαθείτε να χάσετε σωματικό λίπος.

Πώς μπορείτε να προωθήσετε την απώλεια λίπους αντί της απώλειας μυϊκής μάζας;

Για να χάσετε λίπος πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και να είστε μακροπρόθεσμα αποφασισμένοι. Το να ακολουθήσετε κάποια γρήγορη δίαιτα για λίγες εβδομάδες και να χάσετε κυρίως νερό μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε τον αριθμό που θέλετε στην ζυγαριά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να κάψετε λίπος σε βάθος χρόνου.

Πώς δεν θα κάψετε τους μύες σας.

Σιγουρευτείτε ότι τρώτε αρκετά πλούσια θρεπτικά φαγητά τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε την μυϊκή σας μάζα χωρίς να μειώνουν τον ρυθμό μεταβολισμού σας. Επίσης, η άσκηση ενδυνάμωσης μαζί με μία κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας κάνουν να κρατήσετε τους μύες σας.

Το να δουλεύετε με επαγγελματίες της υγείας και της άσκησης θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αποτελεσματικά εάν τρέφεστε επαρκώς και σωστά.

Μπορεί στην πραγματικότητα να καίτε λίπος αλλά να μην το βλέπετε στην ζυγαριά.

Αντί να χρησιμοποιείτε απλά το βάρος σας για να αξιολογήσετε την πρόοδό σας, θυμηθείτε ότι μπορεί να χάνετε εκατοστά και να κερδίζετε μύες.

Εάν χάνετε εκατοστά στην περιοχή της μέσης ή εάν παρατηρείτε ότι οι μύες σας είναι πιο τονισμένοι τότε αυτές είναι ενδείξεις ότι καίτε περισσότερο λίπος.

Μην κολλάτε σε έναν αριθμό.

Ο βασικός στόχος για την υγεία σας είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων: υγιεινές διατροφικές συνήθειες, υγιεινά επίπεδα άγχους, επαρκής ύπνος, αρκετή άσκηση κατά την διάρκεια της ημέρας, χαμηλά ποσοστά λίπους και καλές εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο αριθμός που φαίνεται στην ζυγαριά σας ή ο δείκτης μάζας σώματος παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά δεν είναι οι μόνοι αριθμοί που είναι σημαντικοί για την υγεία σας.

Μπορείτε να χάνετε βάρος και αυτό να φαίνεται στην ζυγαριά, αλλά οι διατροφικές σας συνήθειες και οι συνήθειες άσκησης σας να μην είναι υγιεινές.

Πάντα να είστε σίγουροι ότι δεν κοιτάζετε το δέντρο όσον αφορά το βάρος σας και τον αριθμό στην ζυγαριά σας και χάνετε το δάσος σχετικά με την υγεία σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *