Πόσες Θερμίδες Την Ημέρα Πρέπει Να Κάψετε, Για Να Χάσετε Βάρος;

Πόσες Θερμίδες Την Ημέρα Πρέπει Να Κάψετε

Ξέρω καλά από την προσωπική μου εμπειρία, ότι πολύς κόσμος διστάζει να προσπαθήσει να χάσει βάρος. Βασικός λόγος είναι, ότι δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. Αναρωτιέται ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα.

Σήμερα θα σας δείξω ακριβώς αυτό.

Υπάρχει μια παρεξήγηση σχετικά με τους στόχους που θέτουμε στην ζωή μας. Άσχετα με το αν θέλουμε να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα για να αγοράσουμε κάτι ή απλά… να χάσουμε βάρος, συνήθως κάνουμε ένα πολύ βασικό λάθος.

Δεν μετράμε το αποτέλεσμα!

Σίγουρα θα έχετε σκεφτεί κάποιες φορές: “Θα προσπαθώ όσο περισσότερο μπορώ και σίγουρα θα πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.”

Για σκεφτείτε το λίγο… 

Αν δεν ξέραμε ποιο είναι το ρεκόρ στο τρέξιμο 100 μέτρων, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε, αν απλά τρέχαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε κάθε μέρα;

Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω; 

Για να μπορέσετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ξέρετε μερικούς αριθμούς. Πρέπει οι στόχοι σας να είναι μετρήσιμοι (και σίγουρα ρεαλιστικοί). Πολύ πριν αρχίσετε να ψάχνετε βοήθεια σε συμπληρώματα (με την ευκαιρία… το Forskolin είναι Νο1 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή), καλό θα ήταν να τοποθετήσετε κάπου τον πήχη.

Αν επισκεφτείτε έναν personal trainer, θα κάνει (χωρίς να σας το πει), ακριβώς αυτό. Θα βρει τους αριθμούς και θα φροντίσει να σας κρατήσει μέσα σε αυτά τα όρια.

Σήμερα θα δούμε πώς θα μπορέσετε να το κάνετε μόνες (και μόνοι) σας, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία και χωρίς να βασανίζεστε διαβάζοντας δύσκολους και ατέλειωτους οδηγούς αδυνατίσματος.

Πότε Χάνετε Βάρος;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το πόσο βάρος θα χάσετε και σε ποιο χρονικό διάστημα. Συνήθως αυτό που παίζει τον βασικότερο ρόλο, είναι η γνωστή σε όλους σχέση των θερμίδων που τρώγονται και των θερμίδων που καίγονται.

Το φαγητό μας προσθέτει θερμίδες και οι καθημερινές μας δραστηριότητες (και η γυμναστική βέβαια), μας αφαιρεί από το τελικό αποτέλεσμα. Αν είναι αρνητικό (το αποτέλεσμα), χάνουμε βάρος. Αν είναι θετικό… Έχουμε πρόβλημα.

Πότε Χάνετε Βάρος;

(Εικόνες: Huffingtonpost.comΒestΗerbalΗealth, CloudComputingBuzzNews)

Απλά τα πράγματα και γνωστά μέχρι εδώ. Όμως…

Πόσες Θερμίδες Αντιστοιχούν Σε 1 Κιλό;

Πάνω κάτω θα έχετε ακούσει σχετικά με αυτό. Οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι.

Για να χάσετε 1 κιλό, πρέπει να έχετε αρνητικό αποτέλεσμα κατά 7.000 θερμίδες, με βάση την πράξη που ανέφερα πριν.

Μην τρομοκρατείστε. Δεν χρειάζεται να κάψετε τόσες θερμίδες σε μια μόνο ημέρα! Απλά, κάθε φορά που θα συμπληρώνετε 7.000 θερμίδες έλλειμα, θα έχετε χάσει 1 κιλό.

Αν για παράδειγμα καθημερινά έχετε -350 θερμίδες στο αποτέλεσμα σας, σε 20 ημέρες θα έχετε χάσει ένα κιλό (350×20=7.000).

Πόσες Θερμίδες Χρειάζεστε Την Ημέρα;

Αυτό είναι το σχετικά δύσκολο σημείο στην όλη υπόθεση. Θα χρειαστεί να εργαστείτε λίγο, ώστε να βρείτε τον αριθμό σας. Στην συνέχει όμως θα τον έχετε (σχεδόν) πάντα ως οδηγό και τα πράγματα θα είναι ευκολότερα.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μια μέση γυναίκα χρειάζεται 1.500 με 2.000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρηθεί ακριβώς στο βάρος της. Αν έχει περιττά κιλά, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Αυτός ο αριθμός είναι γνωστός και ως Βασικός Μεταβολισμός. Σε γενικές γραμμές, σας δείχνει πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα σας κάθε ημέρα, για να λειτουργεί σωστά.

Σημαντικό: Ο δείκτης του βασικού μεταβολισμό, δεν αφορά τις συνολικές θερμίδες που χρειαζόσαστε για να κάνετε τις δουλειές σας ή για να κινήστε. Δείχνει μόνο πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί (μόνο για να αναπνέετε δηλαδή).

Σε αυτόν τον αριθμό προσθέτουμε και τις θερμίδες που απαιτούνται για να δουλέψουμε, να ασκηθούμε, να καθαρίσουμε το σπίτι μας κλπ, και βρίσκουμε το σύνολο των θερμίδων που απαιτούνται για να διατηρηθούμε στο βάρος μας.

Αν τρώμε λιγότερες από αυτές, θα χάσουμε βάρος. Για κάθε 7 χιλιάδες λιγότερες θερμίδες που θα τρώμε, από αυτές που μας χρειάζονται, θα χάνουμε και 1 κιλό.

Πόσες Θερμίδες Χρειάζεστε Την Ημέρα;

Τι Πρέπει Να Ξέρετε Οταν Κάνετε Τους Υπολογισμούς Σας

 1. Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα ή ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, δεν θα χάσετε μόνο λίπος. Ειδικά τις πρώτες ημέρες, θα χάσετε αρκετά υγρά και σε μερικές περιπτώσεις μυική μάζα. Μπορεί λοιπόν τα αποτελέσματα των πρώτων εβδομάδων να σας μπερδέψουν λίγο.
 2. Όταν κάνετε κάποια μεγάλη αλλαγή στην διατροφή σας, το σώμα σας θα προσπαθήσει να προστατευτεί ρίχνοντας τον ρυθμό του μεταβολισμού σας. Αυτό σχεδόν πάντα έχει ως αποτέλεσμα να χάνετε πιο αργά βάρος. Μην αγχώνεστε. Διαβάστε εδώ για το πώς θα μπορέσετε να επαναφέρετε εύκολα τον μεταβολισμό σας.
 3. Μην “κόβετε” περισσότερες από 500 θερμίδες την ημέρα. Δεν θα πετύχετε γρηγορότερα αποτελέσματα. πιστέψτε με σε αυτό. Γύρω στις 350 με 400 θερμίδες κάτω από τις ημερήσιες απαιτήσεις σας, είναι μια χαρά για να φτάσετε σύντομα στον στόχο σας.
 4. Σε καμία περίπτωση μην μειώσετε πολύ τις θερμίδες που τρώτε. Φροντίστε να μένετε πάνω από τις 1.200 θερμίδες την ημέρα, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα με την υγεία σας.
 5. Η ιδανική απώλεια βάρους είναι γύρω στο μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Δυο με τέσσερα (το πολύ) κιλά τον μήνα δηλαδή. Αν ξεπεράσετε αυτά τα όρια, θα έχετε προσωρινά αποτελέσματα και (επίσης) προβλήματα με την υγεία σας.
 6. Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά. Μείνετε μακριά από τα ενεργειακά ποτά, γιατί συνήθως έχουν πολλές θερμίδες και πολλή ζάχαρη. Το νερό είναι η καλύτερη λύση, και το πράσινο τσάι, μια ενδιαφέρουσα επιλογή.
 7. Μην λέτε ψέμματα στον εαυτό σας και/ή στην εφαρμογή που μετράει τις θερμίδες σας. Δεν θέλετε να ζείτε σε έναν ιδεατό κόσμο όπου είσαστε super active και τελικά… δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος.
 8. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας (ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας), πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα δίαιτας και πριν κάνετε δραστικές αλλαγές στην διατροφή σας.

Δεν είναι τελικά τόσο δύσκολα τα πράγματα.

Αρκεί να βρείτε 2 αριθμούς. Πόσες θερμίδες συνολικά χρειάζεστε την ημέρα, και πόσες πρέπει να καίτε για να χάνετε βάρος σχετικά αργά, αλλά σταθερά.

Καταγράψτε την κατανάλωσή σας και παρακολουθήστε την πρόοδό σας καθημερινά ή εβδομαδιαία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις διατροφικές σας επιλογές και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα με την ηλικία σας, προκειμένου να επιτύχετε τους προσωπικούς σας στόχους.

Σας εύχομαι καλή αρχή. Ίσως είναι τώρα η ευκαιρία να ξεκινήσετε την δική σας (σωστή) προσπάθεια να χάσετε βάρος!

10 σκέψεις για το “Πόσες Θερμίδες Την Ημέρα Πρέπει Να Κάψετε, Για Να Χάσετε Βάρος;”

 1. Εάν χάνω 1000 θερμίδες την ημέρα από γυμναστική πόσες πρέπει να παίρνω για να αδυνάτισω είμαι 47 χρόνων και είμαι 1.80 και 80 κιλά και πόσο καιρό χρειάζομαι. Ευχαριστώ

  1. Γεια σας. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε εργαλεία όπως το Calculator.net και να πάρετε μια γενική εκτίμηση, κάνοντας μάλιστα και διαφορετικές επιλογές, ώστε να δείτε πώς θα ήταν καλύτερα να προσεγγίσετε το πρόγραμμα σας. Για παράδειγμα, ίσως να θέλατε να μειώσετε από την διατροφή σας 500 θερμίδες και να κάψετε άλλες 500 με την γυμναστική, έχοντας το ίδιο αποτέλεσμα. Ή ακόμα να κάνετε δίαιτα μόνο τις ημέρες που δεν γυμνάζεστε κλπ. Σημείωση: Τα online εργαλεία δίνουν απλά μια εκτίμηση και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις προτάσεις ενός ειδικού της διατροφής ή της άσκησης.

 2. Οι θερμίδες ημερησίως είναι 2000 να τρώω εάν μέσα στην μέρα καίω 800 αυτό θεωρείται έλλειμμα η μιλάμε αποκλειστικά για έλλειμμα φαγητού.

 3. Οι θερμίδες που καίγονται είναι στην ουσία ενέργεια που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για διάφορες λειτουργίες. Είναι απαραίτητο να αναφερθεί, ότι και 2000kcal την μέρα να μειώσεις μπορεί να μην χάνεις τίποτα ύστερα από ένα διάστημα γιατί όλο εξαρτάται από την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται, καθώς αυτούς χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας ως προτεραιότητα για την καύση τους, ώστε να παράγει ενέργεια, ενώ αν οι ποσότητες υδατανθράκων είναι στο ελάχιστο, τότε θα αρχίσει ο οργανισμός να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο. Κάτι που ποτέ για κάποιο λόγο κανείς δεν αναφέρει και είναι πιο σημαντικό από την τεμπέλικη θεωρία των θερμίδων.

  1. Έχετε μεγάλο δίκαιο. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε πλήρη οδηγό για γνωστή δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, με όλες τις πληροφορίες. Ευχαριστούμε για το σχόλιο!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *