5 Εναλλακτικές Επιλογές Για Να Αντικαταστήσετε Τον Καφέ

Πάνω από τους μισούς ενήλικες Έλληνες πίνουν καφέ καθημερινά.

Ένα τυπικό φλιτζάνι βρασμένου καφέ παρέχει περίπου 100mg καφεΐνης, και μία ασφαλής μέτρια δόση καφεΐνης για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες μπορεί να φτάνει περίπου τα 400 mg καθημερινά.

Εναλλακτικές Επιλογές Καφέ

Έχουν υπάρξει μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει όφελος από την κατανάλωση καφέ.

Στην πραγματικότητα, oi μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη και μπορεί να χρειάζονται χαμηλότερη δόση ή πλήρη αποφυγή της.

Ορισμένες παθήσεις ή καταστάσεις υγείας  συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να συνιστούν μία χαμηλότερη πρόσληψη καφεΐνης.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό και γι ‘αυτό μπορεί να αισθάνεστε ότι η καφεΐνη βοηθά στο να σας δώσει ενέργεια.

Εάν καταναλώσετε πάρα πολλή καφεΐνη, θα μπορούσατε να έχετε παρενέργειες όπως γρήγορο καρδιακό παλμό, άγχος, ναυτία ή ανησυχία.

Μπορείτε επίσης να νιώσετε μια απότομη πτώση ενέργειας αφού περάσει η επίδραση της καφεΐνης από τον οργανισμό, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν κύκλο εθισμού στην καφεΐνη.

Αν θέλετε μια εναλλακτική λύση αντί της καφεΐνης για να ενισχύσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας το πρωί ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, έχετε επιλογές.

Η κατανάλωση καφέ με οποιονδήποτε τρόπο δεν χρειάζεται να είναι ο μόνος τρόπος για να δώσετε ένα έναυσμα στο ξεκίνημα της μέρας σας.

Ελάτε να δούμε μαζί, πέντε επιλογές που μπορείτε να κάνετε πριν ετοιμάσετε άλλο ένα φλιτζάνι καφέ:

#1 – Γυμναστική

Γυμναστική

Το να κάνετε την καρδιά σας να χτυπάει και τους μύες σας να κινούνται το πρωί μπορεί να είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για να σας δώσει μια ώθηση ενέργειας.

Μπορεί να μην αισθανθείτε έτοιμοι για γυμναστική όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι, αλλά αφού τελειώσετε την άσκηση, θα αισθανθείτε σαν να έχετε περισσότερη ενέργεια για την ημέρα.

Το ενδιαφέρον με τη γυμναστική είναι ότι δεν χρειάζεται να κάνετε μόνο ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης για να έχετε όφελος.

Κάνετε κάτι που σας αρέσει να κάνετε το πρωί, και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο.

Θα μπορούσατε να πάτε για τρέξιμο, για περπάτημα, για βάρη στο γυμναστήριο, να κάνετε μερικές διατάσεις στο σπίτι σας ή να γυμναστείτε στο σπίτι ακολουθώντας ένα βίντεο γυμναστικής.

#2 – Μήλα

Μήλα

Τα μήλα δεν έχουν καφεΐνη, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν μία ενίσχυση ενέργειας παρόμοια με αυτή που παρέχει ένα φλιτζάνι καφέ.

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή σταθερής ενέργειας στο σώμα σας.

Αυτός και μόνο ο λόγος είναι γιατί μερικοί ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν ότι η κατανάλωση ενός μήλου το πρωί μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

Η κατανάλωση των μήλων με τη φλούδα παρέχει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης C στα μήλα είναι ακριβώς κάτω από τη φλούδα, και η φλούδα παρέχει επίσης αδιάλυτες ίνες.

Η συχνή κατανάλωση μήλων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, επειδή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Για μέγιστο όφελος για τη βοήθεια αφύπνισης το πρωί, να τρώτε το μήλο ολόκληρο.

Να πλένετε τα μήλα πριν τα φάτε, τρίβοντάς τα απαλά για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τα βιολογικά μήλα έχουν χαμηλότερα επίπεδα συνθετικών φυτοφαρμάκων.

#3 – ΝτεκαφεΪνέ Τσάι

ΝτεκαφεΪνέ Τσάι

Ανάλογα με το πόσο θέλετε να μειώσετε την καφεΐνη, πίνοντας τσάι μπορεί να είναι μια εύκολη μετάβαση από τον καφέ.

Η στροφή προς το τσάι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει σταδιακά στον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης. Αν πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ καθημερινά, ξεκινήστε αντικαθιστώντας ένα φλιτζάνι καφέ με ένα φλιτζάνι τσάι.

Το ντεκαφεϊνέ τσάι είναι αυτό με τη λιγότερη καφεΐνη. Ελέγξτε τις πληροφορίες συσκευασίας ή μεταποίησης για συγκεκριμένα επίπεδα.

Ένα κόλπο για να μειώσετε δραστικά την περιεκτικότητα καφεΐνης οποιουδήποτε τσαγιού, είναι να ρίξετε βραστό νερό στα φύλλα ή στο σακουλάκι τσαγιού που χρησιμοποιείτε.

Αφού έχετε αφήσει το τσάι να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα μέσα στο νερό, χύστε το νερό. Ρίξτε πάλι νερό στο τσάι και πιείτε αυτό.

Μειώνετε δραστικά την περιεκτικότητα καφεΐνης σε κάθε τσάι αφαιρώντας το αρχικό ζεστό νερό που πέφτει στα φύλλα τσαγιού.

Το τσάι από βότανα είναι σχεδόν πάντα χωρίς καφεΐνη, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πιείτε τσάι από βότανα. Ορισμένα βότανα μπορούν να παρέμβουν σε φαρμακευτικές αγωγές ή καταστάσεις υγείας.

#4 – Ενυδάτωση

Ενυδάτωση

Ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας όταν μειώνετε την πρόσληψη καφεΐνης είναι να μένετε ενυδατωμένοι

Ένα εκπληκτικό 75% των σύγχρονων ενηλίκων μπορεί να θεωρηθεί αφυδατωμένο και δεν φτάνει τα συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης υγρών καθημερινά.

Οι ατομικοί παράγοντες ποικίλλουν, αλλά μια γενική σύσταση για καθημερινών πρόσληψη υγρών είναι 3 λίτρα την ημέρα για τους ενήλικους άνδρες και 2,2 λίτρα την ημέρα για τις ενήλικες γυναίκες.

Μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, σε λήθαργο, να προκαλέσει πονοκεφάλους, ακόμη και να επηρεάσει τα επίπεδα της όρεξης. Πίνοντας περισσότερο νερό όλη την ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια χωρίς καφεΐνη.

Η κατανάλωση ζεστού νερού με λεμόνι θα μπορούσε επίσης να είναι μια επιλογή το πρωί, αν θέλετε κάτι εκτός από τσάι.

Η προσθήκη φρούτων, βοτάνων ή λαχανικών για γεύση στο νερό μέσα στη μέρα μπορεί να προσθέσει ποικιλία και κίνητρο για να πίνετε νερό.

#5 – Πράσινος Καφές (Green Coffee)

Green Coffee

Είναι ίσως η απόλυτη λύση, όταν πρόκειται κυρίως για αδυνάτισμα. Ο πράσινος καφές προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του κανονικού καφέ, χωρίς να σας επιβαρύνει όμως με καφεΐνη.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την δική μας επιλογή σε Green Coffee!

Εκτός από το αδυνάτισμα, μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιγήρανση, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Ο πράσινος καφές είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε.

Συμπέρασμα

Ενώ μερικές μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση της κατανάλωσης καφεΐνης με μέτρο με οφέλη για την υγεία, μερικοί άνθρωποι είναι καλύτερα χωρίς καθόλου ή μόνο με μικρές ποσότητες καφεΐνης.

Εναλλακτικές λύσεις αντί της κατανάλωσης καφέ, ειδικά το πρωί, μπορούν να είναι χρήσιμες για να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ενέργεια.

  • Πίνοντας τσάι, είτε κανονικό είτε ντεκαφεϊνέ, θα έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ. Το τσάι από βότανα έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα καφεΐνης, και ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την καφεΐνη από το τσάι είναι να στραγγίξετε το καυτό νερό που ρίξατε στο τσάι μετά από 30 δευτερόλεπτα.
  • Μένοντας γενικά ενυδατωμένοι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.
  • Άλλη μία συμβουλή για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά το πρωί, είναι να κάνετε κάποιο είδος γυμναστικής για να διεγείρετε τη ροή του αίματος.

Μην ξεχνάτε τα οφέλη του πράσινου καφέ στην υγεία και την σιλουέτα σας. Αξίζει σίγουρα να κάνετε μια δοκιμή. Τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *