Δίαιτα αποτοξίνωσης – Μπορώ Να Χάσω Βάρος;

diaita-apotoksinosisΠηγή: About.com

Μια δίαιτα αποτοξίνωσης έχει να κάνει με νηστεία και στηρίζεται κυρίως στη λήψη πολλών υγρών και φυσικών τροφών, όπως τα λαχανικά. Παρόλο που συχνά θεωρείται υγιεινή και ασφαλής επιλογή, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να μην πετύχουμε μόνιμο χάσιμο βάρους.

Τι είναι οι τοξίνες;

Οι τοξίνες είναι χημικές ουσίες γνωστές για τις βλαβερές επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο σώμα. Μπορούν βρεθούν σε όλες τις τροφές , τα υγρά, ακόμα και στον αέρα που αναπνέουμε. Οι τοξίνες φιλτράρονται στο συκώτι και τα νεφρά και αποβάλλονται από το σώμα μας με τον ιδρώτα, την ούρηση και την αφόδευση.

Τι κάνει μπορεί να κάνει μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Οι υποστηρικτές της δίαιτας αποτοξίνωσης πιστεύουν ότι οι τοξίνες δεν αποβάλλονται από το σώμα μας εντελώς με τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, δημιουργώντας παρενέργειες όπως είναι οι ζαλάδες και η κούραση. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης απαιτούν τον αποκλεισμό ορισμένων τροφών που μπορεί να περιέχουν τοξίνες, με σκοπό να καθαρίσει το σώμα μας από αυτές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τέτοιου τύπου δίαιτες μπορούν να πετύχουν από την αύξηση της ενεργητικότητας μέχρι και την πρόληψη και θεραπεία μερικών ασθενειών.

Τι είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης;

Σε μια εκδοχή δίαιτας αποτοξίνωσης ξεκινάμε συνήθως με 2 μέρες χωρίς φαγητό και σταδιακά προσθέτουμε συγκεκριμένες τροφές στο πρόγραμμα μας. Κάποιοι ειδικοί προτείνουν τον καθαρισμό του εντέρου, αλλά κάτι τέτοιοι θεωρείται υπερβολικό. Η λήψη πάντως πολύ-βιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην όλη διαδικασία της αποτοξίνωσης, που πολλές φορές μπορεί να μας ταλαιπωρήσει.

Έχουν αποτέλεσμα οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Ακολουθώντας μια δίαιτα με τροφές με χαμηλά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορούμε σίγουρα να βελτιώσουμε την υγεία και να αποκτήσουμε ευεξία και ενεργητικότητα. Παρόλα αυτά όμως, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν να διώξουν τις τοξίνες από το σώμα μας καλύτερα από τη διαδικασία της φυσικής αποβολής τους από τον οργανισμό μας ή ότι μπορούν να μας θεραπεύσουν από συγκεκριμένες ασθένειες.

Μπορεί μια δίαιτα αποτοξίνωσης να με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να χάσουν βάρος με τις συγκεκριμένες δίαιτες. Τα συγκεκριμένα προγράμματα όμως, δεν είναι και οι πιο ασφαλείς και υγιεινές επιλογές για το μόνιμο χάσιμο βάρους. Προγράμματα διατροφής που περιλαμβάνουν νηστεία ή αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών ή διατροφικών τροφικών ομάδων, δεν είναι ιδανικές για κανέναν.

Ενώ όσοι κάνουν νηστεία νομίζουν ότι χάνουν σωστά βάρος, στην ουσία χάνουν περισσότερο υγρά, παρά λίπη. Υπάρχει επίσης πάντα η πιθανότητα να χαθεί και μυϊκή μάζα. Οι περισσότεροι από αυτούς, θα πάρουν πίσω τα κιλά που έχασαν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα, μπορεί με τη νηστεία και την στέρηση, να μειώσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό, κάνοντας το αδυνάτισμα πιο δύσκολη υπόθεση και το χάσιμο βάρος προσωρινό.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τις δίαιτες αποτοξίνωσης;

Παιδιά, έφηβοι, διαβητικοί, έγκυες, όσοι υποφέρουν από καρδιακές νόσους, ή όποιος έχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, πρέπει να αποφεύγει τέτοιες λύσεις στο πρόβλημα των περιττών κιλών. Επίσης, όποιος έχει κάποια διατροφική διαταραχή, δεν θα πρέπει να το σκέφτεται σε καμία περίπτωση.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι τα συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής, δεν ταιριάζουν σε άτομα που είναι πολύ δραστήρια, ή κάνουν κάποιο σπορ, γιατί δεν παρέχουν αρκετά διατροφικά στοιχεία στον οργανισμό μας.

Σημείωση: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεκινήσετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό που σας παρακολουθεί.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *